Sıkça Sorulan Sorular
Isı yalıtım levhası olarak kullanılan strafor (EPS) yeterli yoğunluğa sahip ve dış etkilerden korunduğu sürece bina ömründen çok daha uzun ömürlü bir malzemedir. Teknik olarak bir ömür süresi kısıtlaması yoktur. Türkiye'de en çok tercih edilen ısı yalıtım malzemesidir.
Zenon Panelde kullanılan strafor (EPS) Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen yoğunluk olan 16 kg/m3 yoğunluktadır. Strafor (EPS) Panelin içerisinde yer alması ve tel kafes ve beton plaklar tarafından korunması sayesinde darbe, basınç, aşırı sıcaklık ve ultraviyole ışınlar gibi etkilere maruz kalmaz. Bu nedenle straforun ömrü bina ömründen çok daha uzun olacaktır.
Zenon panel ısı yalıtımlı bir üründür üzerine ekstra bir ısı yalıtımı yapılmasına gerek yoktur. Kullanılacak ilin ısı yalıtım bölgesine göre uygun kalınlıkta panel tercih edilmelidir. Panellerin çeşitleri ve yalıtım değerleri hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayınız.
Zenon panel yapı sistemi mikro donatılı hafif betonarme bir sistemdir. ömür açısından betonarme sistemlerden bir farkı yoktur. Bileşenleri galvaniz kaplı çelik tel, kum, çimento ve EPS dir. Telin ömrünü uzatmak amacıyla çinko galvanizle kaplanmaktadır. Strafor (EPS) Panelin içerisinde yer alması ve tel kafes ve beton plaklar tarafından korunması sayesinde darbe, basınç, aşırı sıcaklık ve ultraviyole ışınlar gibi etkilere maruz kalmaz. Bu nedenle straforun ömrü bina ömründen çok daha uzun olacaktır. Sonuç olarak Zenon Panel betonarme binaların ekonomik ömrü olarak kabul edilen 50-60 sene süre zarfınca sağlamlığını ve ısı yalıtımını korur.
Zenon Panel her iki yüzeyi sıvandığında 3 boyutlu kafes donatısı sayesinde kompozit hafif betonarme yapı elemanı oluşmakta ve yatay ve düşey yükler altında yüksek performans sergilemektedir. Konu ile ilgili yapılan akademik araştırmalar ve testler web sitemizde incelenebilir. Geleneksel blok duvarların hiçbir donatısı bulunmamakta ve çerçeveye ankrajlanamamaktadır. Bu sebeple depremlerde binaların taşıyıcı karkasında hasar olmasa bile blok duvarlar molozlaşıp çökmekte ve yaralanmalara veya can kayıplarına sebep olmaktadırlar.
Zenon Panel duvar ise çerçeveye ankrajlı, özel tasarım çelik kafes donatılı bir sistem olması sayesinde deprem, rüzgar ve darbe yüklerine karşı alternatif duvar sistemlerinden kat kat daha üstündür. Nitekim Boğaziçi Üniversitesi'nde deprem sarsma tablasında 8,4 Richter ölçeğinde yapılan deprem testlerinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Laboratuvarlarında yapılan deneylerde gösterdiği üstün performans tescillenmiş ve raporlanmıştır.
Öncelikle Zenon Panel duvar bir sistem üründür. İçindeki EPS sadece bileşenlerinden bir tanesidir. Zenon Panel duvar sistem olarak testlere tabi tutulmuş ve belgelendirilmiştir.
Türkiyenin ilk akredite yangın dayanım test kuruluşu olan Effectis ERA'nın laboratuvarlarında Avrupalı gözlemciler eşliğinde ve TSE laboratuvarlarında test edilen Zenon Panel duvar sistemi, 1000 dereceyi aşan sıcaklıklara ulaşan yangın hücresine kapak duvar olarak monte edilmiştir. Yapılan test sonuçlarına göre Zenon Panel duvar sisteminin 120 dakika yangın dayanımına sahip olduğu görülmüştür. E120 olarak sınıflandırılmıştır.
Ayrıca şunu da bilmek gerektir ki Zenon Panel içerisinde kullanılan EPS zor alevlenici B1 sınıftandır. Ve hacminin %98'i havadan ibarettir. Alev ile temas etiğinde erimekte ve hacmi küçülmektedir. Ateş teması kesildiğinde ise erime durmaktadır.
Kaba sıvası tamamlanmış Zenon Panel duvar üzerine fayans, mozaik veya taş gibi her türlü kaplama uygulanabilir. Bu konuda klasik duvar ile herhangi bir uygulama farkı yoktur.
Zenon panel hafif betonarme bir sistem olması nedeniyle su geçirmez değildir. Dış cephe duvarı olarak kullanımında ekstra bir izolasyona ihtiyaç yoktur. Üzerine silikonlu dış cephe boyası sürülmesi kâfidir.
Çatılarda kullanılan panel üzerine beton döküldükten sonra su izolasyonu amaçlı sürme esaslı izolasyon malzemeleri uygulanabilir. Beton üzerine shingle, membran, ondülin, kiremit veya sac kiremit gibi ürünlerle kaplama yapılabilir.
Zenon Panel duvarda 3 cm kalınlığında hasır çelik ile bütünleşmiş çimneto bazlı kireçsiz harçlı beton kesit bulunmaktadır. Bu kesite 3 - 4 cm lik dübellerle istenen yük rahatlıkla asılabilmektedir. Geleneksel blok duvarda da askı yüklerini 2cm kalınlığında kireçli sıvalı kesit ve blok duvarın son cidarı almaktadır, blok duvarların içi hava boşluğudur. Dolayısıyla Zenon Panel duvara blok duvara asılabilen yükten daha fazlası asılabilir.
Zenon Panel Ulusal Teknik Onay ve TSE belgeli resmi bir üründür. Dolayısıyla resmi kurumlar açısından kullanımında herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyat defterlerinde tanımlı bir üründür. Isı yalıtım ve diğer tüm teknik uygunluk değerlerinin talep halinde belediyelerimize ve diğer resmi kurumlara beyan edilebilir.
Zenon Panel üzerine tesisat döşemesi oldukça kolaydır. Temel olarak borular tel ve strafor arasındaki boşluktan geçirilmektedir. Kalın borular için ise strafor (EPS) çakmak veya ufak pürmüzle hafifçe eritilerek borunun rahat geçmesi sağlanır. Daha detaylı bilgi web sitemizde mevcuttur.
Zenon panel montajı oldukça kolaydır. Kalıp ve demir ustaları 2-3 günlük bir pratik sonucunda büyük ölçüde montaj detaylarını öğrenebilir. Ayrıca web sitemizde montaj kılavuzu ve animasyonlarda detaylı bilgi mevcuttur. Talep etmeniz halinde sertifikalı montaj ustası ücreti mukabilinde gönderilir. Zenon Panel ustası fiilen çalışır ve yerel ekibe montaj detaylarını uygulamalı olarak izah ederek montajın düzgün bir şekilde yapılmasını sağlar.
Zenon Panelin sıvası kum ve çimentodan oluşan kara sıvadır. Herhangi bir özel katlı maddesi içermemektedir. Harcın daha mukavemetli olması için 0-4 mm kaba dişli kum ve 300 kg/m3 çimento kullanılmaktadır. Sıva harcına kesinlikle kireç katılmamalıdır. Sıva uygulaması elle veya makine ile yapılabilir. Elle sıva yapılacaksa zamandan tasarruf sağlaması nedeniyle harç yapımı için betonyer kullanımını tavsiye edilir. Daha detaylı bilgi web sitemizde mevcuttur.
Zenon panel üzerine direk olarak alçı sıva uygulanamaz. Panelin mukavemetini kazanması için tel kafes tamamen kapanıncaya kadar kara sıva yapılmalıdır. Bu şekilde alçının donatıya zarar vermesi engellenmiş olur. Kaba sıvadan sonra alçı sıva uygulanabilir.
Sıva aşamasından önce pencere boşluklarına demir doğrama ve ahşaptan kör kasa monte edilir. Kör kasalara uygun olarak sıva tamamlandıktan sonra pencere veya kapı kasaları kör kasalara veya panele vidalamak suretiyle monte edilir.
Zenon panel duvar harçlı imalat olması nedeniyle nefes alan bir duvar sistemidir.
Zenon Panel çelik kafes donatısı içerdiği sürekli çapraz donatılar sayesinde üstün yük taşıma ve aktarma kabiliyetine sahiptir. Çelik kafes donatı döşemeye süneklik kazandırmaktadır. Bu süneklik döşemenin büyük yükler karşısında töleranslarını arttırmakta ve hasar oluşmasını engellemektedir.
Zenon Panel üzerine ve içerisine ilave donatı yerleştirilerek ve ilave kiriş kesitleri oluşturularak, hesaplanan yük kombnasyonları karşılanır. Taşınacak olan yüke göre kesitler oluşturulmakta ve çözüm üretilmektedir.